DK historie - Jens Erik Villadsen

JEVilladsen.dk
Gå til indhold

DK historie

Historie
Dansk identitets historie
Hvorfor kan vi kalde og danskere? Det har jeg ved flere lejligheder forsøgt at dykke ned i historien for at finde svaret på.
Min opfattelse af dansk identitet:
Når en person eller en gruppe identificerer sig med Danmark.
Det er et fænomen der er stærkt tids- og situationsbestemt.
Hvem der gennem tiden har identificeret sig med Danmark og dansk er vanskeligt at indkredse, bl.a. fordi kildematerialet, især for de ældre perioder er så begrænset og ensidigt.
På den store Jellingsten fra perioden 965-987 - "Danmarks dåbsattest" - taler kong Harald 1. Blåtand om Danmark som et rige og danerne som et folk.
Omkring 1800 identificerede det bedre borgerskab i hovedskaden som Dansk og danskere.
På landet var det embedsmænd, godsfunktionærer, en del af præsterne og nogle af de mindre og mellemstore godsejere. Tilsammen udgjorde de næppe mere end et par procent af befolkningen. Men det var dem, der udtrykte den magtfulde offentlige mening, også om at være Dansk og danskere

Nutid og fremtid
Fra midt i 1800tallet må påvirkningen fra den samfundsmæssige socialisering i skoler og organisationer og i medierne, samt deltagelsen i det politiske liv og foreningslivet, dog formentlig tillægges afgørende betydning for nationalstyrelsen.
Under den tyske besættelse 1940-45 oplevede det danske samfund stærke nationale spændinger og udladninger.
Det nationale var der fortsat efter 2. verdenskrig - som noget selvfølgeligt, men samtidig lidt fjernt - i en verden præget af genopbygning og kold krig.
En fælles identifikation med Danmark og dansk synes at være et meget ungt historisk fænomen, som ydermere har vist sig at være stærkt situationsbestemt - og formentlig fortsat vil være det ud i fremtiden.



© Jens Erik Villadsen - mail@jevilladsen.dk
Tilbage til indhold